Foglakozás-egészségügy

Foglakozás-egészségügyi ellátás és magas szintű szűrés

A

 

foglakozás-egészségügyi tevékenység célja, hogy megállapítsa, hogy a munkavállaló egészségileg alkalmas-e, el tudja-e látni azt a feladatkört, melyet a munkáltató szánt számára. Ezzel védi a munkaadót és a munkavállalót egyaránt, nehogy később bármelyiküket is kár érje egy esetleges egészségkárosodásból kifolyólag.

A foglakozás-egészségügyi szolgáltatás mellett rendelőnkben a szerződött ügyfeleink számára kedvezményes áron történhetnek komplex szűrővizsgálatok is, mint például a 3 dimenziós virtuális gyomor és vastagbéltükrözés, 3 dimenziós MHM érelmeszesedés és daganatszűrő komplex program.

Amit a foglalkozás egészségügy vizsgálatairól tudni érdemes

 

A foglalkozás egészségügy kérdéseit törvény szabályozza. A munkavédelemről szóló 1993. Évi XCIII. Törvény, a foglalkozás egészségügyi ellátásról szóló 27/1995. NM, a 89/1995. Kormányrendelet és a 33/1998.(VI. 24.) NM értelmében minden munkáltató számára, aki szervezett munkavégzés keretében munkavállalót foglalkoztat, kötelező a munkaköri alkalmassági vizsgálatok biztosítása munkavállalói számára. A véleményezést első fokon a foglalkozás- egészségügyi alapszolgáltatás szakorvosa végzi. A munkahely tartalmi és helyi ismeretében a munkavállalókat a foglalkozás egészségügyi kategóriák (A-B-C-D) valamelyikébe soroljuk. Az egyes kategóriákhoz felsorolt sémák tájékoztató jellegűek, hiszen a foglalkozás egészségügyi vizsgálat elemei egyénre szabottak. Törvényben meghatározott, veszélyes munkakörben dolgozók (pl. fényezők, ólommal vagy más vegyi anyagokkal foglalkozók) speciális labor vizsgálatainak költsége a munkáltatót terhelik.

 

A fenti törvényeket, a munkahelyi környezetet valamint a munkavállaló-munkáltató igényeit figyelembe véve az alábbi szolgáltatásokat biztosítjuk.

 

 • Munkaköri alkalmassági (előzetes-, időszakos-, soron kívüli-, záró-) vizsgálatok elvégzése, az ehhez szükséges szakorvosi vizsgálatok kezdeményezése.
 • A munkáltató tájékoztatása – az orvosi titoktartás vonatkozó előírások figyelembe vétele mellett
 • A munkavégzés és a munkakörnyezet egészségkárosító hatásainak, kockázatainak vizsgálata
 • Egészségügyi és munka-higiénés tanácsadás
 • Munka alkalmassági vélemény kiállítása
 • A foglalkozási megbetegedések, expozíciós esetek jelentése, ezekről riport készítése, a kivizsgálásban való részvétel a hatályos jogszabálynak megfelelően (27/1996 NM rendelet).
 • Tanácsadás az egyéni védőeszközök kiválasztásában.
 • A munkahelyi kockázatbecslés véleményezése.
 • A munkakörhöz kötött hivatásos (II. típusú) jogosítványhosszabbítás.
 • A munkakörhöz kötött targoncavezetői jogosítványhosszabbításhoz szükséges időszakos alkalmassági vizsgálatok elvégzése.
 • A munkakörhöz kötött védőoltás beadása, az oltás beadásának előírás szerinti rögzítése.
 • Pszichoszociális kockázati tényezők felmérése, további teendőkre vonatkozó javaslat adása.


Kérdések és válaszok
 • Milyen vizsgálatok történnek?

  A fent említett törvények határozzák meg, hogy egyes munkakörökhöz kötötten milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni. Pl.: ülő, adminisztratív munkakörben az alap belgyógyászati vizsgálat mellett a szemészeti vizsgálaton van a hangsúly és a gerinc kímélete szempontjából a megfelelő ergonómia kialakításán.

 • Milyen gyakran kell ezeket a vizsgálatokat elvégezni?

  Szintén a fent említett törvények határozzák meg az egyes munkakörökben. Általában fél –egy vagy másfél év van előírva munkakörtől függően. - Milyen egyéb vizsgálatok történhetnek még: A törvényben előírtaktól eltérően a munkáltató kérhet plusz vizsgálatokat a C-Medic Kft. és a munkáltató között kötött szerződésben meghatározottak szerint. - Mik a leggyakrabban kiszűrt eltérések: Számos alkalommal szűrt ki foglakozás-egészségügyi szolgáltatásunk már fiatal korban rejtetten jelenlévő magas vérnyomás betegséget, cukorbetegséget, magasabb vérzsír-szintet, illetve látásélesség, színtévesztés és hallásvizsgálat kapcsán rendellenességeket.

Kép és videó galéria

Kapcsolódó témák

 • "Innovatív Medicina - C-Medic Orvosi Centrum"

 • "Egészség, Szépség, Harmónia"