Nőgyógyászati beavatkozások

A nőgyógyászati beavatkozások közül többet ambulánsan, helyi érzéstelenítésben, bódításban meg tudunk oldani. Előnye, hogy nem kell hosszabb időt eltölteni az egészségügyi intézményben, gyors munkába állás lehetséges.

 • A műtéti és műtét utáni fájdalom csillapításról

  A beavatkozások, testbe hatoló vizsgálatok esetén többféle gondolat is felmerül az emberekben. Érzi-e, fájni fog a beavatkozás? Lesz-e műtét után fájdalom?

  Orvosi Centrumunk nagy hangsúlyt helyez a fájdalommentesség kérdésére. Ennek megfelelően a beavatkozásoknál az alábbi érzéstelenítő módszereket alkalmazhatjuk:

  Tű nélküli helyi érzéstelenítés, fagyasztás alkalmazása kis területre pl.: gyulladt benőtt köröm esetén

  Alacsony nyomású helyi érzéstelenítés, melynek lényege, hogy a hatóanyag bejuttatása semmilyen, vagy csak minimális kellemetlen érzettel jár. pl.: ambuláns visszér műtét

  Bódítás alkalmazása önállóan, vagy helyi, ill. gerinc érzéstelenítés kiegészítésére. Ezt főleg akkor alkalmazzuk, ha a páciens nem szeretne teljes altatást, de zavarják a műtét alatt hallható hangok, vagy a tompa érzetek. pl.: hagyományos vastagbéltükrözés

  Szelektív gerinc érzéstelenítés. Rendelőnk különlegessége a szelektív gerincérzéstelenítést. Ez azt jelenti, hogy mozgatni tudja a végtagjait a páciens, de ugyanakkor érezni semmit sem fog. Rögtön járóképes a vizsgálat, vagy beavatkozás után, nincs fejfájásos mellékhatás.

  Speciális érzéstelenítés az ultrahang vezérelt regionális érzéstelenítés. Így a gerinctől távolabb történik az érzéstelenítő beadása, mégis az egész régió teljes érzéstelenítését el tudjuk érni kis helyre beadott kevés érzéstelenítőszer révén. Ez egyben a műtét utáni fájdalommentességet is meghosszabbítja Pl.: mell és lágyéksérv műtét

  Altatásban alapvetően a helyi érzéstelenítéssel nem megoldható műtétek és vizsgálatok történnek. Természetesen kérésre, és amennyiben az egészségi állapot megengedi egyszerűbb műtétek és vizsgálatok is történhetnek altatásban, ha valaki nem szeretne semmit sem hallani, látni, tompán érezni.

  A műtét utáni fájdalom leginkább a sebzés nagyságától és elhelyezkedésétől függ. Éppen ezért fontos, hogy a seb minél kisebb legyen, minél kevésbé feszüljön. Másrészt a kisebb sebzés általában kevesebb nem kívánatos mellékhatással gyógyul. Mindez megfelel a kis behatolású műtéti elvnek, amely egyre jobban terjed világszerte.(minimally invasive surgery, MIS) Bizonyos elváltozásokat vágás nélkül távolítunk el, ill. törekszünk a minimális sebzésre. Így mindez az enyhébb műtét utáni fájdalmon kívül a nyom nélkül történő gyógyulásra is megoldás. pl.: vágás nélküli visszér eltávolítás

   

Konizációs beavatkozás

A méhnyakrák a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Ennek könnyű és gyors megoldása, ha idejében történik a rosszindulatúvá váló szövetek eltávolítása

A conisatio (konizáció) során egy kúp alakú részt távolítunk el a méhnyakból, mely a szövettani mintavételezésen kívül egyben a kezelést is megoldja. A beavatkozás lézerrel, nagyfrekvenciás, vagy ultrahangos vágóval történik, melyek alkalmazása mellett az utóvérzés lehetősége csökken, a beavatkozás utáni fájdalom kisebb mértékű.

Condyloma műtét

A nemi szerveken, végbél környékén előforduló vírusszemölcsöket kondilómának hívjuk. Főleg szexuális érintkezés útján terjed és a HPV (Humán Papilloma Vírus) vírus okozza. Megjelenésében kezdetben szederjes majd karfiolszerű, taréjszerű növedékké válik. Előfordul, hogy a fertőzés beterjed a hüvelybe, a húgycsőbe vagy a végbélbe. A betegség előrákos állapotnak is tekinthető, mivel főleg a tartósan meglévő fertőzés rosszindulatúvá válhat. Gyógyításánál a szexpartnert is mindig ellenőrizni illetve kezelni kell.

A kiterjedtebb fertőzések esetén lézeres, ultrahangos, vagy nagyfrekvenciás készülékkel történik az elváltozás eltávolítása.

Bartholini mirigy ciszta műtét

Amennyiben a hüvely bemeneténél található Bartholini-mirigyek kivezető csöve elzáródik, általában fájdalmatlan módon megduzzad. Ritkán érzékennyé, fájdalmassá is válik. Amennyiben tályoggá alakul és akár lázat is okozhat. Akut fázisban a felgyülemlő, elfertőződött váladékot távolítjuk el. Amennyiben ez gyakran megtörténik, vissza-visszatér a cysta az egész mirigy eltávolításra kerül.

Hüvelyplasztika

A hüvely és a környező szövetek megereszkedése, vizelési panaszokat, vizelet visszatartási problémákat (inkontinencia), ill. a szexuális életet zavaró körülménnyé válhat.

Hüvelyplasztika során annak mellső vagy hátsó falát erősítjük meg sebészeti beavatkozással. A műtét egyben a hüvely átmérőjét is normális méretűre csökkenti.

Endoszkópiás műtétek

Nőgyógyászaink egyik specialitása az endoszkópiás nőgyógyászati műtétek. Ezek általában már nem orvosi centrumunkban, hanem kórházi körülmények között történnek. Előnyük, hogy gomblyuk metszéseken keresztül történik a beavatkozás. Így elkerülhetőek a nagyobb hasi hegek, gyorsabb felépülést, munkába állást tesz lehetővé, kiváltva a vágásos, hagyományos technikát.

További információ a nőgyógyászati rendelés oldalunkon

 • "Innovatív Medicina - C-Medic Orvosi Centrum"

 • "Egészség, Szépség, Harmónia"