Ortopédiai műtétek

Ortopédiai rendelésünkhöz társulva, Orvosi centrumunkban lehetőség van ambuláns ortopédiai műtétek elvégzésére.

Amennyiben olyan megbetegedésről van szó, melynek megoldása kórházi hátteret igényel (gerinc, váll, térd, csípőműtét) TB kártyára, az ország bármely területéről fogadni tudjuk háttérkorházunkon keresztül a betegeket.

 • A műtéti fájdalomcsillapításról

  A beavatkozások, testbe hatoló vizsgálatok esetén többféle gondolat is felmerül az emberekben. Érzi-e, fájni fog a beavatkozás? Lesz-e műtét után fájdalom?

  Orvosi Centrumunk nagy hangsúlyt helyez a fájdalommentesség kérdésére. Ennek megfelelően a beavatkozásoknál az alábbi érzéstelenítő módszereket alkalmazhatjuk:

  Tű nélküli helyi érzéstelenítés, fagyasztás alkalmazása kis területre pl.: gyulladt benőtt köröm esetén

  Alacsony nyomású helyi érzéstelenítés, melynek lényege, hogy a hatóanyag bejuttatása semmilyen, vagy csak minimális kellemetlen érzettel jár. pl.: ambuláns visszér műtét

  Bódítás alkalmazása önállóan, vagy helyi, ill. gerinc érzéstelenítés kiegészítésére. Ezt főleg akkor alkalmazzuk, ha a páciens nem szeretne teljes altatást, de zavarják a műtét alatt hallható hangok, vagy a tompa érzetek. pl.: hagyományos vastagbéltükrözés

  Szelektív gerinc érzéstelenítés. Rendelőnk különlegessége a szelektív gerincérzéstelenítést. Ez azt jelenti, hogy mozgatni tudja a végtagjait a páciens, de ugyanakkor érezni semmit sem fog. Rögtön járóképes a vizsgálat, vagy beavatkozás után, nincs fejfájásos mellékhatás.

  Speciális érzéstelenítés az ultrahang vezérelt regionális érzéstelenítés. Így a gerinctől távolabb történik az érzéstelenítő beadása, mégis az egész régió teljes érzéstelenítését el tudjuk érni kis helyre beadott kevés érzéstelenítőszer révén. Ez egyben a műtét utáni fájdalommentességet is meghosszabbítja Pl.: mell és lágyéksérv műtét

  Altatásban alapvetően a helyi érzéstelenítéssel nem megoldható műtétek és vizsgálatok történnek. Természetesen kérésre, és amennyiben az egészségi állapot megengedi egyszerűbb műtétek és vizsgálatok is történhetnek altatásban, ha valaki nem szeretne semmit sem hallani, látni, tompán érezni.

  A műtét utáni fájdalom leginkább a sebzés nagyságától és elhelyezkedésétől függ. Éppen ezért fontos, hogy a seb minél kisebb legyen, minél kevésbé feszüljön. Másrészt a kisebb sebzés általában kevesebb nem kívánatos mellékhatással gyógyul. Mindez megfelel a kis behatolású műtéti elvnek, amely egyre jobban terjed világszerte.(minimally invasive surgery, MIS) Bizonyos elváltozásokat vágás nélkül távolítunk el, ill. törekszünk a minimális sebzésre. Így mindez az enyhébb műtét utáni fájdalmon kívül a nyom nélkül történő gyógyulásra is megoldás. pl.: vágás nélküli visszér eltávolítás

   

Bütyök és kalapácsujj műtét

A bütyök műtét (hallux valgus), kalapácsujj műtét (digitus malleus) ambulánsan, fájdalom nélkül, jól kivitelezhető beavatkozás. Mégis a műtéti időszak első néhány napjának fájdalmassága miatt, sokan félnek tőle. Ennek kiküszöbölésére műtét után, speciális fájdalomcsillapító technikát alkalmazunk, melynek segítségével a fájdalom nagymértékben csökkenthető, kiküszöbölhető.

Bizonyos esetekben a bütyökműtét során komplexebb, az egész lábboltozatot helyreállító, több csontot is érintő műtét javasolt. Ebben az esetben kórházban történő beavatkozást javasolunk.

További információ a ortopédsebészeti rendelés oldalunkon

 • "Innovatív Medicina - C-Medic Orvosi Centrum"

 • "Egészség, Szépség, Harmónia"